Składniki :
Ciasto:
175 g mąki
50 g mąki ziemniaczanej
175 g cukru kryształu
4 jajka
100 ml oleju
100 ml mleka
2 paczki cukru waniliowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
bułka tarta
tłuszcz do wysmarowania formy
Krem:
1/2 litra mleka
3 łyżki cukru
budyń czekoladowy
łyżeczka kakao
4 łyżki cynamonu
250 g masła
50 g cukru pudru
1 torebka cukru waniliowego
Dodatki:
tabliczka gorzkiej czekolady
250 g dżemu wiśniowego
kompot wiśniowy z alkoholem lub herbata z alkoholem
Sposób przygotowania:
Ciasto: Żółtka ubijamy z cukrem i paczką cukru waniliowego, olejem i mlekiem. Dodajemy mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Osobno ubijamy pianę z białek na sztywno i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając. Masę wlewamy do formy (średnia tortownica) z tzw. kominem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy ok. 35-40 min. Krem: Budyń przyrządzamy według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Cukier puder ucieramy z masłem i cukrem waniliowym, dodajemy po jednej łyżeczce budyniu. Budyń słodzimy i dodajemy cynamon oraz kakao. Ciasto kroimy na trzy blaty i skrapiamy sokiem. Na dolny płat kładziemy konfitury z wiśni. Na pozostałych częściach sam krem cynamonowy, zostawiając nieco do ozdobienia wierzchu ciasta. Gotowy, poskładany torcik polewamy w esy-floresy roztopioną na parze czekoladą. Wstawiamy do lodówki, najlepiej smakuje na drugi dzień.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum