[ Szukaj ]   [ Użytkownicy ]   [ Grupy ]   [ Statystyki ]   [ Zaloguj ]   [ Album ]

Poprzedni temat «» Następny temat
Tort agrestowo-śmietankowy
Autor Wiadomość
Magda
Administrator


Dołączyła: 17 Wrz 2006
Posty: 2054
Poziom: 37
HP: 121/4047
 3%
MP: 1932/1932
 100%
EXP: 50/144
 34%
Wysłany: 2008-03-10, 00:13   Tort agrestowo-śmietankowy

Składniki :
Ciasto:
20 dag mąki
17,5 dag margaryny
12,5 dag cukru
1 jajko
5 dag posiekanych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
Nadzienie:
50 dag agrestu
1 opakowanie galaretki agrestowej
400 ml śmietany kremówki
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki cukru



Sposób przygotowania:

Z mąki, 12,5 dag margaryny, 10 dag cukru, jajka, proszku do pieczenia i soli zagnieść ciasto. Następnie podzielić je na trzy części. Jedną z tych części rozwałkować, wyłożyć nią natłuszczoną tortownicę (śr. 24 cm) i piec ok. 15 minut w temp. 200oC. Pozostałe dwie części połączyć i razem rozwałkować, wyłożyć drugą tortownicę, uformować brzeg i piec ok. 18 minut. Na patelni rozgrzać 5 dag margaryny. Mniejszy placek ciasta pokruszyć, wymieszać z migdałami i pozostałą porcją cukru, a następnie uprażyć na margarynie. Agrest umyć, zalać szklanką wody, po czym dodać cukier i zagotować. Owoce odcedzić, sok zachować. Owoce ułożyć na upieczonym spodzie. Galaretkę przygotować z dodatkiem soku z agrestu i zalać owoce. Odstawić do stężenia. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, po czym rozłożyć na cieście z agrestem i posypać kruszonką i migdałami.
_________________








http://www.Kamil-Gdansk.com.pl/
http://www.Grzegorz-Gdansk.com.pl/
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Mapa strony
Fasolek  Fasol-Bis  Kamilek  Grzesio