Składniki :
kruche ciasto:
150 g mąki pszennej
100 g masła
50 g cukru
1 żółtko masa:
700 g twarożku
300 ml jogurtu naturalnego
200 ml śmietany
150 g cukru
2 cytryny
12 łyżeczek żelatyny ponadto:
100 g okrągłych biszkoptów
70 ml likieru amaretto
1 opakowanie galaretki morelowej
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
szklana miska o średnicy 22 cm i wysokości 10 cm
tłuszcz do wysmarowania blaszki
Sposób przygotowania:
Kruche ciasto: Z mąki, cukru, masła oraz żółtka zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po upływie podanego czasu ciasto rozwałkować, wyciąć krążek o średnicy 22 cm i przełożyć na natłuszczoną blachę. Ponakłuwać widelcem. Piec około 20 minut w temperaturze 180ºC. Masa: Żelatynę rozpuścić w 125 ml ciepłej wody. Kawę rozpuścić w 250 ml letniej wody. Twarożek przetrzeć przez sito, utrzeć z cukrem, jogurtem i sokiem z cytryny. Połączyć z żelatyną. Śmietanę ubić i wymieszać z masą twarogową. Torcik cytrynowy: Miskę wstawić na 30 minut do zamrażalnika. Galaretkę przyrządzić według przepisu na opakowaniu. Lekko stężałą galaretką posmarować miskę (od wewnątrz) i wstawić ponownie do lodówki. Biszkopty nasączyć kawą z amaretto. Biszkopty układać w misce przekładając masą. Wierzch nakryć krążkiem z ciasta kruchego. Torcik wstawić do lodówki na 4 godziny. Misę wstawić do naczynia z gorącą wodą, następnie odwrócić i wyjąć tort. Udekorować owocami.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum