Składniki :
Ciasto:, 20 dag maki
8 dag zmielonych migdałów
12 dag cukru
15 dag masła
pół łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia. Krem: 1 1/2 szklanki mleka
10 dag cukru
1 paczka budyniu waniliowego
1 żółtko. Lukier: 2 dag czekolady
pół łyżeczki kakao
2 łyżki wody
3 łyżki cukru pudru. Do przełożenia: Konfitura z wiśni lub rodzynki.
Sposób przygotowania:
Z podanych składników wyrobić dość gęste ciasto, rozwałkować je cienko, wyciąć kieliszkiem krążki, ułożyć na blasze lekko wysmarowanej tłuszczem i piec na kolor jasnożółty. Po przestudzeniu łączyć po dwa krążki, przekładając je warstwą osączonej konfitury lub namoczonymi rodzynkami oraz kremem waniliowym. Powierzchnię torcików pokryć lukrem czekoladowym i ewentualnie posypać cukrem pudrem. Przygotowanie kremu waniliowego. Ugotować - zgodnie z przepisem - budyń waniliowy, dodać 1 żółtko i mieszać do ostygnięcia. Przyrządzanie lukru czekoladowego. Utartą czekoladę dobrze wymieszać z kakao, ciepłą wodą i cukrem pudrem. Smarować nim powierzchnię torcików
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum