Składniki :
50 dag ziemniaków
10 dag mąki z pełnego przemiału
jajo
szczypta gałki muszkatołowej
szczypiorek
natka pietruszki lub inne świeże zioła przyprawowe (tymianek, rozmaryn, cząber, bazylia)
pieprz
sól
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, ugotować, przecisnąć przez praskę, ostudzić. Zioła drobno posiekać i wraz z pozostałymi składnikami, dodać do ziemniaków, dokładnie wyrobić. Z masy uformować długie, cienkie wałki, spłaszczyć je i pociąć na kopytka. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie. Dodatkowe informacje: podawać do duszonych mięs lub polane stopioną słoniną jako samodzielne danie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum