Wysłany: 2008-03-11, 01:18 Kopytka zapiekane z serem
Składniki :
1 kg ziemniaków
15 dkg mąki
50 dkg pomidorów
1 fix do spaghetti po bolońsku
2 ząbki czosnku
30 dkg mozarelli
4 łyżki parmezanu
1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
Ugotować ziemniaki, zmielić, dodać mąkę, sól i poczekać aż wystygną. Sparzyć pomidory, obrać skórkę, usunąć pestki i dusić 20 min. pod przykryciem, dodać rozgnieciony czosnek. Z doświadczenia wiem, że najlepszym sposobem podprawienia sosu pomidorowego, jest dodanie fixu do spagetti bolońskiego, ale sos włoski można wykonać rónież samemu przyprawiając oregano, tymiankiem, solą i pieprzem. Z ciasta ziemniaczanego uformować wałek o średnicy 3 cm. i pokroić go na kawałki dł. 2 cm. Każdy lekko spłaszczyć i odstawić na 10 min. Kopytka gotować w w posolonej wodzie na średnim ogniu. W wysmarowanej masłem formie układać warstwami kopytka i plasterki sera, poszczególne warstwy polać sosem pomidorowym. Posypać tartym parmezanem. Zapiec.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum