Składniki :
1 kg ugotowanych ziemniaków
jajo
ok. 50 dkg mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka majeranku
szczypta pieprzu i kolendry
łyżka soli
Sposób przygotowania:
Ciepłe ziemniaki przepuścić przez praskę i ostudzić. Dodać jajo, mąkę ziemniaczaną, przyprawy i tyle mąki pszennej, by można było zagnieść ciasto i utoczyć z niego wałeczki. Wałeczki spłaszczyć i pokroić na ukośne kopytka. Gotować je w dużej ilości osolonej wody ok. 10 min. Wyjąć kluski z wody i podać polane masłem z tartą bułką lub sosem pieczarkowym, z dodatkiem gotowanych warzyw i surówki. Bardzo smaczne są także kopytka podsmażane.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum