Wysłany: 2008-03-14, 00:20 Focaccia z rozmarynem i oliwkami
Składniki :
500g mąki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1 opakowanie (7g) suchych drożdży
6 łyżek oliwy z oliwek
300 ml letniej wody
kilka gałązek świeżego rozmarynu
kilkanaście oliwek bez pestek (najlepiej Kalamata)
gruboziarnista sól
Sposób przygotowania:
Przesiewamy mąkę przez sito. Robimy 2 zagłębienia - w jedno wsypujemy sól i cukier, w drugie drożdże. Następnie wlewamy 2 łyżki oliwy, a potem trochę wody. Mieszamy rękami dolewając stopniowo wodę. Kiedy składniki się połączą, wykładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy minutę. Wkładamy ciasto z powrotem do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę i znów wyrabiamy podsypując odrobiną mąki. Formujemy je w kulę, spłaszczamy dłońmi i wałkujemy na placek o grubości 1,5cm. Kładziemy ciasto na natłuszczoną blachę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Przygotujemy oliwę rozmarynową. Do rondla wlewamy 4 łyżki oliwy i dodajemy rozmaryn. Podgrzewamy na niezbyt silnym ogniu. Kiedy pojawią się bąbelki, zestawiamy rondel z palnika. W wyrośnięty placek wkładamy oliwki, a obok nich po 2-3 listki rozmarynu. Całą powierzchnię smarujemy oliwą rozmarynową i posypujemy odrobiną soli. Pieczemy 20 - 25 minut (aż się przyrumieni) w piekarniku rozgrzanym do 180 stopi C.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum