Składniki :
250 g mąki kukurydzianej (można zastąpić pszenną)
3 łyżki oleju kukurydzianego
¼ łyżeczki soli
olej kukurydziany do smażenia
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesiać razem z solą. Wymieszać z wodą do uzyskania jednolitej, dosyć gęstej konsystencji, przypominającej ciasto, a nie masę na naleśniki. Dodać olej i dobrze wymieszać. Na posypanej mąką stolnicy uformować kulki z ciasta, rozgnieść je i wyciąć kółka. Rozwałkować je na jak najcieńsze placki o średnicy około 13-15 cm. Na patelni rozgrzać sporo oleju, aby tortillas się nie przypalały. Usmażyć z obu stron, delikatnie przewracając. Brzegi mogą być lekko zrumienione i twardsze, ale środek powinien być miękki i elastyczny. Gotowe tortille odsączyć ze zbędnego oleju i układać w stos, przykrywając całość ściereczką.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum