Składniki :
0.5 podłużnej bułki lub 6 - 8 kromek pieczywa tostowego
250 g wątróbki drobiowej lub cielęcej
100 g wędzonki lub chudego wędzonego boczku
50 g tartego żółtego sera
1 cebula
1 łyżka oleju
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Bułkę podzielić na równe kromki. Obsmażyć na silnym ogniu bez tłuszczu, aż do zrumienienia. Odłożyć. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Wątróbkę oczyścić i podzielić na kawałki. Boczek lub wędzonkę pokroić w paski. Na tłuszczu (dać małą łyżeczkę oleju) smażyć najpierw boczek, następnie cebulę, a na końcu dodać wątróbkę. Dodać 3 łyżki wody i dusić razem pod przykryciem przez 15 min. Po uduszeniu doprawić solą i pieprzem, posiekać, posmarować przygotowane wcześniej pieczywo i ułożyć kromki na posmarowaną łyżeczką oleju blachę. Posypać tartym żółtym serem. Zapiekać przez 10 min. w temp.180º C. Zamiast bekonu, boczku, czy innej wędzonki można do smażonej wątróbki dodać w trakcie duszenia jedno obrane, kwaśne jabłko.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum