Wysłany: 2008-03-14, 23:32 Zapiekanka z wędzonej makreli i ziemniaków
Składniki :
3 wędzone makrele
1 kg ugotowanych ziemniaków
4 łyżki masła
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
3 łyżki śmietany
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. Dodać śmietanę i szczypiorek. Posolić i popieprzyć. Dokładnie wymieszać. Makrele pozbawić skóry i ości. Filety rozdrobnić widelcem. Żaroodporne naczynie mocno posmarować masłem. Ziemniaczane puree podzielić na dwie części. Jedną rozłożyć na dnie naczynia. Na wierzch położyć rozdrobnioną makrelę. Przykryć drugą warstwą masy ziemniaczanej. Powierzchnię ponakłuwać widelcem i obłożyć kawałkami twardego masła. Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez ok. 35 min. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum