Wysłany: 2008-03-14, 23:37 Polenta zapiekana z cielęciną i sosem pomidorowym
Składniki :
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
190 g kaszki kukurydzianej
2 łyżki szałwi
8 łyżek oleju
500 g pomidorów
1 łyżka koncentratu pomidorowego
0.5 łyżeczki nasion kopru włoskiego ac
0.5 łyżeczki skórki z cytryny
400 g selera z nacią
250 g kopru włoskiego z nacią
1 łyżka rozmarynu
400 g cielęciny
180 g startego sera żółtego
30 g masła
Sposób przygotowania:
Czosnek obrać, posiekać, 1 ząbek wrzucić do 1 l wody, dodać pieprz i sól, zagotować. Wsypywać kaszkę, mieszając. Gotować 30 min. na małym ogniu. Dodać 2 tyżki oleju i łyżkę szałwi. Blachę natłuścić, rozsmarować polentę, ostudzić, pokroić. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić. 2 ząbki czosnku usmażyć na 2 łyżkach oleju. Dodać pomidory, koncentrat i nasiona kopru, dusić mieszając ok. 30 min. Przyprawić skórką z cytryny, solą i pieprzem. Selery i koper umyć, miąższ pokroić w plasterki, 25 g listków selera i nać kopru odłożyć. Pozostały czosnek poddusićwłyżce oleju. Dodać seler i koper, dusić 5 - 8 min., przyprawić solą i pieprzem. Osaczyć. Rozmaryn, nać selera i kopru, resztę szałwi posiekać, wymieszać. Cielęcinę umyć, pokroić na plastry, rozbić. Oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć na łyżce oleju. Formę natłuścić, wyłożyć 2/3 selera z koprem, posypać 4 łyżkami sera i ziołami. Ułożyć warstwę polenty, mięso, oprószyć ziołami i serem, rozsmarować sos pomidorowy. Ułożyć resztę polenty i warzyw, posypać serem i wiórkami masła. Piec 20 - 25 min. w temp. 220°C.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum