[ Szukaj ]   [ Użytkownicy ]   [ Grupy ]   [ Statystyki ]   [ Zaloguj ]   [ Album ]

Poprzedni temat «» Następny temat
Lasagne wegetariańska
Autor Wiadomość
Magda
Administrator


Dołączyła: 17 Wrz 2006
Posty: 2054
Poziom: 37
HP: 121/4047
 3%
MP: 1932/1932
 100%
EXP: 50/144
 34%
Wysłany: 2008-03-14, 23:40   Lasagne wegetariańska

Składniki :
Makaron do lasagne
10 plastrów
serek wytrawny Bieluch lub Turek ok. 0,5 kg
4 jajka na twardo
żółty ser 30 dkg
Składniki do pasty pomidorowej:
Dwie duże cebule
1 koncentrat pomidorowy
sól
pieprz
majeranek
czosnek
oregano
bazylia
papryka słodka
papryka ostra
vegeta
zioła prowansalskie
oliwa z oliwek



Sposób przygotowania:

Pasta pomidorowa: kroimy cebulę w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą, dolewamy po trochu wody, aby cebula się nie przysmażyła, tylko przeszkliła. W trakcie duszenia wlewamy koncentrat pomidorowy do miski i dodajemy 4 - 5 ząbków startego czosnku, szczyptę majeranku, oregano, bazylię, paprykę łagodną i ostrą, vegetę i pieprz. Gdy cebula będzie miękka, dodajemy do niej koncentrat z przyprawami i podsmażamy, aż zgęstnieje. Następnie rozgniatamy jajka, ścieramy żółty ser na drobnych oczkach tarki. Do białego serka dodajemy drobno starty czosnek, troszkę soli oraz troszkę ziół prowansalskich, serek wykorzystamy do samej lazanii, jak i później jako dodatek do gotowej potrawy. Makaron, przed układaniem warstw, namaczamy w ciepłej wodzie - zrobi się elastyczny i nie będzie twardy po pieczeniu. Przygotowanie warstw: najlepiej położyć makaron na dłoni i smarować go serkiem z czosnkiem, następnie posypujemy serek jajkiem, jajko smarujemy pastą pomidorową, a na koniec posypujemy wszystko żółtym serem. W ten sposób tworzymy wszystkie warstwy, oprócz górnej, ostatnią warstwę smarujemy białym serkiem, posypujemy żółtym serem i oregano. W ten sposób robimy dwie lazanie, każda po 5 warstw, i wkładamy je do żaroodpornego naczynia, którego spód polewamy oliwą i przykrywamy naczynie pokrywą. Rozgrzewamy piekarnik do 180 °C i pieczemy ok. 20�30 min., do momentu rozpuszczenia się żółtego sera. Gdy potrawa jest gotowa, wyjmujemy ją na talerze, obok kładziemy serek z czosnkiem i mamy wspaniale pachnący obiad. Żeby wszystko dobrze się w żołądku ułożyło, dobrze jest podać lampkę dobrego czerwonego wina. Jest to bardzo smaczna potrawa.
_________________








http://www.Kamil-Gdansk.com.pl/
http://www.Grzegorz-Gdansk.com.pl/
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Mapa strony
Fasolek  Fasol-Bis  Kamilek  Grzesio