Wysłany: 2008-03-14, 23:47 Szparagi z żółtym serem
Składniki :
24 szparagi
50 g masła
śmietana
starta gałka muszkatołowa
3 plastry szynki
1 szklanka mleka
125 g tartego żółtego sera
1 łyżka mąki
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Szparagi obrać i włożyć do osolonego wrzątku. Gotować ok.15 minut. Połowę masła stopić. Dodać do niego mąkę i podgrzewać nie rumieniąc. Mieszać i dodawać mleko, pieprz, sól, szczyptę gałki muszkatołowej. Odstawić z ognia i dodać 4 łyżki śmietany, resztą masła i 75 g sera. Szynkę pokroić na pól. Szparagi podzielić na 6 pęczków i każdy z nich owinąć szynką. Następnie układać je w naczyniu żaroodpornym. Polać sosem i posypać resztą sera. Zapiekać 15-20 minut w 170oC.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum