Składniki :
40 dag udźca baraniego
ok.1/2 szklanki mąki
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól
pieprz
75 dag mączystych ziemniaków
starta gałka muszkatołowa
kilka listków szałwi
125 dag śmietany
1/2 szklanki mleka
50 g startego ementalera
30 g masła
Sposób przygotowania:
Mięso pokroić w cienkie plastry i obtoczyć w mące. Smażyć na oliwie aż będzie kruche. Obrany ząbek czosnku posiekać i dodać do mięsa razem z solą, pieprzem i ziołami. Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry. Drugi ząbek czosnku przekroić na pół i przetrzeć nim żaroodporne naczynie a następnie posmarować masłem. Połowę ziemniaków ułożyć w formie tak, aby plasterki nachodziły na siebie do połowy. Posypać solą i pieprzem oraz gałką. Ułożyć na nich mięso, posypać połową listków szałwi. Resztę ziemniaków ułożyć na mięsie i posypać ponownie szałwią. Śmietanę wymieszać z mlekiem, polać po ziemniakach. Posypać serem i wiórkami masła. Piec przez 50 minut w temp. 200 st. do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum