Składniki :
1 kg ziemniaków
duża czerwona papryka
czerwona papryczka chili
2 ząbki czosnku
1 łyżka octu
5 łyżek oliwy
czarny pieprz
sól
pęczek natki pietruszki
50 dag twardych pomidorów
2 łyżki oliwy do posmarowania naczynia
Sposób przygotowania:
Ziemniaki wyszorować, włożyć do lekko osolonej wody, gotować ok. 25 minut. Odcedzić, gdy ostygną obrać, pokroić w plastry. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego, posmarować oliwą. Ułożyć na blasze (skórką do góry), piec ok. 10 minut. Ostudzić, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Chili przekroić, usunąć gniazda, opłukać, zmiksować z obranym czosnkiem, octem i 3 łyżkami oliwy. Wymieszać z posiekaną natką, doprawić solą i pieprzem. W natłuszczonym oliwą żaroodpornym naczyniu ułożyć plastry ziemniaków i pomidorów, posypać papryką. Ziemniaki posmarować pastą chili. Skropić oliwą. Zapiekać ok. 30 minut w temp. 180 st.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum