Składniki :
30 dag gotowego makaronu lasagna
35 dag startego sera mozzarella
3 łyżki startego parmezanu
1 szklanka czarnych oliwek. SOS MIĘSNY:
40 dag kiełbasy toruńskiej lub podwawelskiej
25 dag mielonej wołowiny
15 dag pasty pomidorowej
50 dag pomidorów
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki bazylii
2 łyżeczki cukru
1 łyżka oleju
sól
pieprz. SOS SEROWY:
1 jajko
10 dag serka homogenizowanego
2 łyżki natki pietruszki
1/2 łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
Ugotować makaron al dente (na pół miękko) i odcedzić. Przygotować sos mięsny : cebulę i czosnek obrać, opłukać i drobno pokroić. Kiełbasę pokroić w kostkę. W rondlu z grubym dnem usmażyć na oleju cebule, czosnek, kiełbasę i mięso. Odlać nadmiar tłuszczu, dodać sparzone,obrane i pokrojone pomidor, pastę pomidorową cukier i bazylię. Składniki wymieszać i dusić bez przykrycia na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Pod koniec duszenia doprawić solą i pieprzem. Przygotować sos serowy : w miseczce wymieszać serek homogenizowany z ubitym jajkiem, natką i solą. W dużym naczyniu do zapiekania układać warstwami : makaron, sos mięsny, makaron, sos serowy, makaron, pokrojone oliwki, ser mozzarella i parmezan, makaron posypany parmezanem. Naczynie pokryć folią aluminiową i wstawić na 25 min do piekarnika o temp.190 st.C. Na 5min przed wyjęciem zdjąć folię, żeby wierzchnia warstwa sera zrumieniła się.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum