Wysłany: 2008-03-15, 00:10 Placek pasterski z fetą i szpinakiem
Składniki :
40 dag mrożonego ciasta francuskiego
1 kg szpinaku
25 dag fety
25 dag twarogu
3 jajka
10 dag oliwek
2 łyżki ziaren słonecznika
sól
pieprz
3 ząbki czosnku gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Szpinak umyć, osączyć. Obgotować w słonej wodzie. Osączyć i posiekać. Doprawić zmiażdżonym czosnkiem, gałką, solą i pieprzem. Fetę i zmielony twaróg utrzeć na gładką masę z dodatkiem 2 żółtek. Dodać posiekane oliwki i pieprz. Wymieszać z ubitymi na sztywno 2 białkami. Rozmrożone ciasto rozwałkować na placek o grubości 2-4 mm i przekroić na pół. Połowę ciasta ułożyć na blasze. Na cieście rozłożyć połowę szpinaku, pozostawiając wzdłuż boków ciasta brzeg o szerokości 2-3 cm. Na warstwie szpinaku rozsmarować masę serową i obłożyć resztą szpinaku. Przykryć drugim plackiem, brzegi ciasta docisnąć. Wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać słonecznikiem. Piec ok. 30 min. w temp. 220 st. C.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum