Wysłany: 2008-03-15, 00:13 Makaron zapiekany z gorgonzolą
Składniki :
20 dag gorgonzoli,
30 dag krótkiego makaronu - rurki, świderki,
1 duża cebula,
1 ząbek czosnku,
3/4 szklanki kremówki,
5 dag tartego parmezanu,
2 łyżki oliwy,
sól,
pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente. Na oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać czosnek, podsmażyć razem, lekko zrumienić. Wymieszać odcedzony makaron z cebulą i czosnkiem, pokruszoną gorgonzolą i połową parmezanu. Spore naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i wsypać makaron. Zalać kremówką i posypać resztą parmezanu. Można doprawić makaron ulubioną mieszanka ziół. Wstawić do gorącego piekarnika, zapiekać aż zacznie bąblować. Aby zrumienić parmezan, podpiec pod mocno nagrzanym opiekaczem piekarnika.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum