Wysłany: 2008-04-07, 12:49 Pikantne kalmary w sosie pomidorowym
Składniki :
50 dag mrożonych pierścieni z kalmarów
pół łyżeczki imbiru w proszku
obrana duża cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
Sos:
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki cukru
łyżka sosu sojowego
ćwierć łyżeczki pasty chili (sambal oelek)
pół szklanki wody
łyżka wódki wyborowej
pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
sól
Sposób przygotowania:
Połączyć składniki sosu. Na dużej patelni mocno rozgrzać 3 łyżki oleju i najpierw obsmażyć (pół minuty) cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz czosnek, a potem dodać kalmary. Smażyć je na dużym ogniu przez 2-3 min i przełożyć na talerz. Na patelni podgrzać z kolei na średnim ogniu łyżkę oleju, wlać sos i gotować do zgęstnienia. Wtedy przyprawić sos imbirem i włożyć do niego kalmary. Dusić przez półtorej minuty. Przez cały czas przygotowywania potrawy trzeba nieustannie ją mieszać. Gotową podawać natychmiast, z ryżem ugotowanym na sypko.
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum