Składniki :
60 dag mrożonych krewetek
sok z połowy cytryny
2 cebule
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
25 dag pieczarek
20 dag marchwi
łyżeczka tymianku
szklanka wywaru z warzyw
5 dag startego parmezanu
biały pieprz
sól
tłuszcz do nasmarowania formy
Sposób przygotowania:
Krewetki rozmrozić, opłukać, posolić, oprószyć pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Wstawić w przykrytym naczyniu do chłodziarki. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Obraną i umytą marchew zetrzeć na grubej tarce. Oliwę rozgrzać w głębokim garnku i usmażyć do miękkości cebulę, a potem dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oczyszczone oraz umyte i pokrojone w cienkie plasterki pieczarki, na końcu - marchew. Dusić 2-3 min, przyprawić pieprzem, solą i tymiankiem. Dodać wywar z warzyw i gotować do momentu, aż 1/3 wywaru odparuje. Nasmarować tłuszczem formę do pieczenia, włożyć połowę warzyw, nałożyć na nie krewetki, przykryć je pozostałą częścią warzyw, wymieszaną z serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C Piec ok. 20 min, aż powierzchnia potrawy będzie złotożółta.
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum