Wysłany: 2008-04-07, 12:56 Krewetki marynowane w białym winie
Składniki :
60 dag mrożonych
surowych
obranych krewetek
4 łyżki oleju
łyżka drobno posiekanego koperku
natka pietruszki
Marynata:
szklanka białego wina wytrawnego
sok z połowy cytryny
liść laurowy
mała główka czosnku obranego i przeciśniętego przez praskę
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Krewetki rozmrozić. Wymieszać składniki marynaty. Polać nią krewetki, starając się, aby wszystkie były przykryte, i pozostawić na 2 godz. w chłodziarce. Następnie wyjąć z marynaty i smażyć ok. 10 min na średnio gorącym oleju, często obracając. Marynatę gotować tak długo, aż wygotuje się ok. 3/4 jej objętości. Połączyć z krewetkami. Podawać na gorąco, posypane zieloną pietruszką i koperkiem, najlepiej z ciemnym pieczywem. Krewetki są gotowe, gdy łatwo się zginają, są różowe i miękkie. Zbyt długo smażone będą twarde i włókniste. Krewetki smażone I om_059.jpg 12-16 dużych mrożonych krewetek z płetwą ogonową (obranych), szklanka białego wina wytrawnego, 2 cytryny, oliwa z oliwek, mąka do obtoczenia krewetek, sól, pieprz Krewetki obtoczyć w mące i usmażyć na złocisty kolor na rozgrzanej oliwie. Następnie polać winem i trzymać na średnim ogniu do czasu, aż wino wyparuje. Na kilka mi-nut przed odstawieniem z ognia skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać na gorąco, ozdobione plasterkami cytryny.
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum