Składniki :
200 g duzych krewetek
300 g kalmarow
300 g malych rybek
300 g bialej ryby Ciasto: 125 g maki
1 lyzka oliwy
200 ml piwa
2 bialka
sol
bialy pieprz
1 litra oleju do smazenia
2 cytryny do przybrania
Sposób przygotowania:
1.Male rybki wypatroszyc, oplukac. Biala rybe oplukac, pokroic na duze kawalki i wyjac wszystkie osci. Krewetki wyjac ze skorupek, usunac czarne zylki, umyc w osolonej wodzie. Kalmary oczyscic, oplukac pod biezaca woda. Pokroic na pierscienie. Krewetki i kalmary osuszyc papierowymi serwetkami. 2.Przygotowac ciasto: do miski wsypac make, dodac sol i pieprz. Rozmieszac piwo z oliwa, wlac do miski. Rozetrzec na jednolita mase, odstawic na 30 min. Przed smazeniem ubic bialka. Dodac do ciasta, delikatnie wymieszac. 3.W duzym, plaskim garnku rozgrzac dobrze olej. Owoce morza i kawalki ryb zanurzac w przygotowanym ciescie, smazyc po kilka sztuk na zloty kolor ze wszystkich stron. Usmazone kawalki wyjmowac cedzakowa lyzka, osaczyc. 4.Podawac gorace z grzankami, pokrojona cytryna i sosem majonezowym.
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum