Wysłany: 2008-04-08, 23:02 Pizza z sardynkami i pesto
Składniki :
Ciasto
0,25 kg mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
czarny pieprz
łyżka oliwy z oliwek
150 ml płynu (pół na pół mleko i woda)
Pesto
2 pęczki bazylii
2 łyżeczki zmiażdżonego czosnku
1 łyżeczka orzeszków piniowych
25g parmezanu
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z jednej cytryny
mozzarella lub feta
sardynki z zalewy
Sposób przygotowania:
Przygotowanie ciasta Do miski przesiewamy niecałe ćwierć kilo mąki, zmieszanej z łyżeczką proszku do pieczenia. Dodajemy szczyptę czarnego pieprzu, łyżkę oliwy z oliwek i około stu pięćdziesięciu mililitrów płynu – pół na pół chudego mleka i wody. Wszystko razem mieszamy, a następnie wyrabiamy na gładko na posypanej mąką stolnicy. Ciasto dzielimy na 4 porcje i rozwałkowujemy na okrągłe placki. Pieczemy je 15 - 20 minut w 200 stopniach C. Po wyjęciu z piekarnika zawijamy w ściereczkę i studzimy. Przygotowanie pesto Do blendera wrzucamy dwa duże pęczki świeżej bazylii, dwie łyżeczki zmiażdżonego czosnku, łyżeczkę orzeszków pinii, 25 gramów parmezanu i dwie łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy sok z jednej cytryny i miksujemy, aż do uzyskania gładkiej pasty, którą można doprawić solą i pieprzem. Na krążku ciasta rozprowadzamy łyżkę pesto, na tym układamy dwie, lub trzy sardynki z zalewy i parę plasterków fety lub mozzarelli. Zapiekamy kilka minut i przybieramy pietruszką lub cytryną.
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum