Składniki :
12 g świeżych drożdży
150 ml ciepłego mleka
1/2 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
150-200 g mąki pszennej
1 szkl. startego sera koziego
1 szkl. posiekanej kapusty kiszonej
1/4 strąka czerwonej papryki
3 łyżki posiekanego szczypioru
oliwa ekstra vergine
pieprz
oregano
Sposób przygotowania:
Z drożdży, mleka i cukru z niewielką ilością mąki robimy zaczyn. Kiedy drożdże zaczną pracować dodajemy resztę składników: mąkę, 50 ml oliwy, sól i wyrabiamy jednolite ciasto. Pozostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia. Do posiekanej kapusty dodajemy pokrojoną drobno paprykę, szczypior, dwie łyżki oliwy i pieprz. Dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części, z pierwszej formujemy placek o średnicy około 15 cm, nakładamy na niego farsz z kapusty, następnie starty na grubych otworach ser Przykładamy plackiem zrobionym z drugiej części ciasta, posypujemy oregano i oblewamy oliwą. Wkładamy focaccię do rozgrzanego (około 50'C) piekarnika, następnie rozgrzewamy piekarnik do 200'C i pieczemy placek około 20 min.
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum