Wysłany: 2008-03-15, 00:29 Spaghetti alla Puttanesca
Składniki :
500g makaronu spaghetti
800 g posiekanych pomidorów bez skórki
3 łyżki oliwy z oliwek
3-4 ząbków czosnku
4 filety z anchois, drobno pokrojone
¼ kubka czarnych oliwek, pokrojonych w połówki
pęczek posiekanej świeżo pietruszki
1 łyżeczka ostrej papryczki chili w proszku
1 łyżka kaparów
30 g świeżo utartego parmezanu do podania
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać czosnek, pietruszkę i chili, a następnie smażyć przez ok. 1 minutę. Dodać pomidory i zagotować. Po zagotowaniu, zmniejszyć ogień i gotować przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dodać kapary, anchois i oliwki i gotować przez następne 5 minut. Całość doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Uważajmy z solą, ponieważ kapary i anchois są dosyć słone. Ugotować makaron al dente. Gdy makaron będzie już gotowy, odsączyć z wody i przelać do sosu. Dokładnie wymieszać. Podawać z świeżo utartym parmezanem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum