Wysłany: 2008-03-19, 18:21 Wątróbka cielęca duszona w śmietanie
Składniki :
40 dkg wątróbki cielęcej
mleko
2 dkg mąki
150 ml śmietany
20 dkg cebuli (dymki lub szalotki)
natka pietruszki
sól
pieprz
cukier do smaku
tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania:
Wątróbkę umyć, osączyć, usunąć błonę, zalać mlekiem i pozostawić w chłodziarce na kilka godzin. Następnie wyjąć, osączyć, pokrajać ukośnie w plastry o grubości 1.5 cm, posypać pieprzem i mąką, obrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Cebulę obrać, opłukać, podsmażyć, posypując cukrem zrumienić, dodać do wątróbki razem ze śmietaną i posiekaną natką pietruszki, dusić kilka minut, doprawić. Podawać z ziemniakami i surówkami.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum