Wysłany: 2008-04-08, 22:13 Lasagne po neapolitańsku
Składniki :
9 płatków makaronu lasagne
3 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
900 g. pomidorów bez skórki
450 g. startego, miękkiego, żółtego sera
1 kostki zmrożonego masła
250 g. startego sera mozzarella
szczypta soli
przyprawa do potraw kuchni Włoskiej
gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Ugotowany makaron odcedzić i wypłukać gorącą wodą. Pojedynczą warstwę rozłożyć na wilgotnej ściereczce i całość przykryć drugą ściereczką. Na małym ogniu podsmażyć rozgnieciony czosnek z 2 łyżkami oliwy. Dodać pomidory, 2 łyżki przyprawy i dusić 35 min. Sery wymieszać ze startym na tarce masłem i gałką muszkatołową. Formę do pieczenia posmarować oliwą i ułożyć jedną warstwę makaronu, rozsmarować sos pomidorowy i posypać serem. Przykryć drugą warstwą makaronu i układać poszczególne składniki aż do ich wyczerpania. Na wierzchu lasagne posmarować sosem pomidorowym. Całość przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku o temp. 190°C. Po 20 min. odkryć folię i piec kolejne 10 min.
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum