Składniki :
2 szkl. przecieru pomidorowego (w kartoniku)
120 g salami peperonii
1 żółtej papryki
kilka oliwek
140 g startego sera mozzarella
przyprawa do potraw kuchni włoskiej
Ciasto:
400 g mąki pszennej
30 g drożdży
1 łyżkę cukru
1 l wody lub mleka
2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczki przyprawy do potraw kuchni włoskiej.
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać do miski, drożdże rozdrobnić i włożyć wraz z cukrem do zagłębienia na środku. Zalać wodą (mlekiem) i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min. Dodać olej i przyprawę, wymieszać do gładkości. Uformować kulę i naciąć nożem na krzyż, posypać mąką i odstawić na ok. 20 min. Po tym czasie ciasto jest gotowe do wyłożenia na blachę. (blachę należy wysmarować oliwą). Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 20 - 30 min. Przecier pomidorowy wymieszać z 1 łyżką przyprawy i zagotować. Tak przygotowanym sosem posmarować blaty (ok. 2 łyżkami każdy blat). Następnie na cieście rozłożyć plasterki salami, oliwki i pokrojoną w cienkie paseczki paprykę. Każdą pizze posypać 1 łyżeczką przyprawy. Na wierzchu ułożyć ser. Piec ok. 12 min w piekarniku o temperaturze 180°C. Gotowe pizze polać pozostałym sosem.
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum