Składniki :
400 g cieleciny z udzca
100 g masla
1 lyzka oliwy
3 lyzki maki
100 ml bialego wina
2 lyzki soku cytrynowego
sol
pieprz
1 papryka i 1 cytryna do przybrania.
Sposób przygotowania:
1. Mieso umyc, pokroic w poprzek wlokien na bardzo cienkie plastry (ok. 5 mm grubosci). Osuszyc, nie rozbijac. Posypac sola, pieprzem i maka. 2. Na patelni rozgrzac 1 lyzke masla i oliwe. Ulozyc eskalopki tak, by cala powierzchnia patelni byla zakryta. Smazyc na srednim ogniu po 2-3 min z kazdej strony. Zdjac z patelni i trzymac w cieple. 3. Na patelnie wlac wino i sok cytrynowy. Zagotowac, odparowac do 1/2 objetosci. Wlozyc pozostale maslo i wymieszac sos. 4. Ulozyc eskalopki na ogrzanym polmisku, polac sosem, przybrac plasterkami cytryny i od razu podawac. 5. Mozna rowniez polac eskalopki sosem bearnenskim lub usmazyc z plasterkami bekonu. Wtedy na patelnie wlac wino, wymieszac z pozostalym tluszczem, zagotowac i polac eskalopki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum