Wysłany: 2008-03-19, 17:21 Gulasz wieprzowy z grzybami
Składniki :
700 g wieprzowiny na gulasz
500 g świeżych grzybów (mogą być mieszane)
125 ml wywaru (może być z kostki)
250 ml czerwonego wytrawnego wina
liść laurowy
2 - 3 marchewki
100 ml śmietany
pęczek natki pietruszki
2 łyżki mąki
1 łyżka masła
100 g boczku
sól
pieprz
mielona papryka
Sposób przygotowania:
Mięso pokroić w kostkę, grzyby wypłukać, oczyścić i pokroić na ćwiartki. Boczek pokroić w kostkę, a szalotki na połówki. Boczek smażyć na maśle i gdy się wytopi dodać szalotki i grzyby, a po usmażeniu zdjąć wszystko z patelni. Na tym samym tłuszczu smażyć mięso, później dołożyć z powrotem grzyby, boczek i szalotki oraz przyprawy: liść laurowy, przyprawy, wywar i wino. Dusić wszystko razem przez 1 h od czasu do czasu mieszając. Po 1 h wrzucić obrane i pokrojone w słupki marchewki i dusić jeszcze 20 min. Na koniec wlać mąkę rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody oraz śmietanę. Wymieszać i gotować jeszcze 5 min. Przed podaniem wsypać posiekaną natkę pietruszki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum