[ Szukaj ]   [ Użytkownicy ]   [ Grupy ]   [ Statystyki ]   [ Zaloguj ]   [ Album ]

Poprzedni temat «» Następny temat
Sztuka mięsa zapiekana w sosie chrzanowym
Autor Wiadomość
Magda
Administrator


Dołączyła: 17 Wrz 2006
Posty: 2054
Poziom: 37
HP: 121/4047
 3%
MP: 1932/1932
 100%
EXP: 50/144
 34%
Wysłany: 2008-03-19, 13:24   Sztuka mięsa zapiekana w sosie chrzanowym

Składniki :
1 kg pręgi wołowej
pęczek włoszczyzny
1 cebula
800 g ziemniaków
1 łyżka natki pietruszki
1 liść laurowy
po 3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
sól
pieprz
Sos:
100 g chrzanu
300 ml wywaru z mięsa i warzyw (może być z kostki)
2 żółtka
30 g mąki
0.5 łyżki masła
1 łyżeczka soku z cytryny
150 ml śmietany
sól
cukier



Sposób przygotowania:

Mięso włożyć do gotującej się wody. Po ponownym zagotowaniu szumować, dodać przyprawy i gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 1 h. Posolić. Gotować do miękkości. Mięso oddzielić od kości i pokroić w poprzek włókien na szerokie plastry. Sos: chrzan zetrzeć na drobnej tarce. Na rozgrzanej patelni z masła i mąki zrobić białą zasmażkę, wrzucić do niej chrzan, aby też się podsmażył, rozprowadzić wywarem z mięsa, zagotować. Dodać sok. z cytryny i posolić. Zmniejszyć ogień i dolać śmietanę, zagrzać mieszając, ale już nie dopuścić do wrzenia. Po lekkim wystudzeniu zaciągnąć żółtkami. Plastry mięsa ułożyć w żaroodpornym naczyniu, obłożyć ugotowanymi ziemniakami. Mięso zalać sosem chrzanowym i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 - 20 min.
_________________








http://www.Kamil-Gdansk.com.pl/
http://www.Grzegorz-Gdansk.com.pl/
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Mapa strony
Fasolek  Fasol-Bis  Kamilek  Grzesio