Wysłany: 2008-03-19, 13:24 Sztuka mięsa zapiekana w sosie chrzanowym
Składniki :
1 kg pręgi wołowej
pęczek włoszczyzny
1 cebula
800 g ziemniaków
1 łyżka natki pietruszki
1 liść laurowy
po 3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
sól
pieprz
Sos:
100 g chrzanu
300 ml wywaru z mięsa i warzyw (może być z kostki)
2 żółtka
30 g mąki
0.5 łyżki masła
1 łyżeczka soku z cytryny
150 ml śmietany
sól
cukier
Sposób przygotowania:
Mięso włożyć do gotującej się wody. Po ponownym zagotowaniu szumować, dodać przyprawy i gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 1 h. Posolić. Gotować do miękkości. Mięso oddzielić od kości i pokroić w poprzek włókien na szerokie plastry. Sos: chrzan zetrzeć na drobnej tarce. Na rozgrzanej patelni z masła i mąki zrobić białą zasmażkę, wrzucić do niej chrzan, aby też się podsmażył, rozprowadzić wywarem z mięsa, zagotować. Dodać sok. z cytryny i posolić. Zmniejszyć ogień i dolać śmietanę, zagrzać mieszając, ale już nie dopuścić do wrzenia. Po lekkim wystudzeniu zaciągnąć żółtkami. Plastry mięsa ułożyć w żaroodpornym naczyniu, obłożyć ugotowanymi ziemniakami. Mięso zalać sosem chrzanowym i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 - 20 min.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum