Wysłany: 2008-03-19, 13:29 Wołowina z jabłkami na ostro
Składniki :
1 kg wołowiny (bez kości)
10 dkg boczku lub świeżej słoniny
sól
pieprz
cebula
duże kwaśne jabłko
4 ziarna ziela angielskiego
1 listek laurowy
4 średnie jabłka
kilka śliwek do dekoracji
1 łyżka musztardy
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć, lekko zbić. Boczek pokroić w słupki. W mięsie wykroić głębokie otwory, wsunąć w nie boczek. Mięso opruszyć solą i pieprzem, odstawić na 20 min. 1 kwaśne jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Olej rozgrzać, zrumienić mięso ze wszystkich stron, przełożyć do dużego rondla. Do mięsa dodać masło, starte jabłko, cebulę, musztardę i przyprawy. Zalać 0.5 szkl. wody. Dusić. Pieczeń wyjąć, pokroić przełożyć do rondla. Jabłka umyć i pokroić w ćwiartki. Ułożyć obok pieczeni i dusić ok. 5 - 10 min. Śliwki umyć, wypestkować, dusić 2 - 3 min. na oliwie, dodać do pieczeni. Przełożyć na półmisek dekorując duszonymi owocami.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum