Muszle oczyszczamy z wodorostów, najlepiej przy użyciu szczoteczki pod bieżącą wodą. Następnie ostrym nożykiem ostrożnie podważamy skorupki i otwieramy. Przy użyciu ostrego nożyka odcinamy ostrygi od skorupek. Płytsze skorupki odrzucamy, a głębsze opłukujemy i zachowujemy. Wyjęte ostrygi płuczemy w osolonej wodzie. Na gotujące się wino wrzucamy ostrygi i gotujemy przez kilka sekund na wysokim ogniu. Zieloną pietruszkę płuczemy i drobno kroimy podobnie jak ugotowane jajko. Na posypaną grubą solą blaszkę układamy skorupki. Do każdej wkładamy ostrygę i posypujemy ją jajkiem, pietruszką i polewamy masłem z bułką tartą. Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika na kilka minut. Po wyjęciu posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum