Wysłany: 2008-03-19, 13:21 Polędwica wołowa w czerwonym winie z makaronem
Składniki :
400 g makaronu świderki
700 g polędwicy wołowej
100 g masła
1 butelka czerwonego wytrawnego wina
1 mała cebula pokrojona w kostkę
1 łyżeczka mąki
5 łyżek oliwy z oliwek
do smaku:
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Do rondelka wlać wino i odparować do 1/3 objętości. Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła, podsmażyć pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Kiedy cebula zmięknie dodać jeszcze 2 - 3 łyżki masła, 1 łyżeczkę mąki pszennej i rozetrzeć na gładką masę. Wlać odparowane wino i całość dokładnie rozprowadzić. W tym czasie pokroić polędwicę na 5 grubych plastrów o szerokości 4 - 5 cm, posolić, popieprzyć. Każdy plaster lekko utłuc, następnie uformować ręką ponownie na wysokość 4 - 5 cm i obtoczyć w oliwie z oliwek. Na suchą, silnie rozgrzaną patelnię teflonową układać plastry polędwicy i smażyć 2 min. z każdej strony. Ugotować makaron według przepisu podanego na opakowaniu i odcedzić. Gotowy makaron i usmażoną polędwicę podawać na gorąco polane sosem z czerwonego wina.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum